Tuesday, January 18, 2011

Indahnya Asma al-Husna..(81-90)

81. AL MUNTAQIM
- Barang siapa membaca Nama ini berulang kali, insyaAllah akan beroleh kemenangan bila menghadapi musuhnya.
- Barang siapa membanyakkan berzikir dengan dia seperti dikatanya ‘Ya Muntaqim’ ketika tidak kuasa melawan musuh sebanyak 630 kali atau lebih, insyaAllah ditolong akan diatasnya.

82. AL `AFUWW
- Barang siapa yang membaca Nama ini berulang kali, insyaAllah semua dosa-dosanya akan diampunkan oleh Allah.
- Barang siapa membanyakkan berzikir dengan dia seperti dikatakan ‘Ya Afuww’ tiap-tiap hari siang atau malam 156 kali atau lebih, insyaAllah dibukakan baginya pintu kemaafan dan keampunan.
- Barang siapa takut dihukum, maka berzikir dengan dia 156 kali, insyaAllah diamankan ia daripadanya.
- Barang siapa senantiasa membaca ‘Ya Afuww’ setiap hari maka ia akan disenangi orang, dan terhindar dari pemusuhan.

83. AR RAAUUF
- Barang siapa membaca Nama ini berulang kali, insyaAllah akan diberkati dan dirahmati oleh Allah.
- Barang siapa berzikir dengannya seperti disebut ‘Ya Raauuf’ ketika marah atau dimarahi orang atau disisi orang marah, hendaklah dibaca 10 kali dan membaca selawat ‘Allahuma-saliaala-Muhammad’ 10 kali, insyaAllah dihilangkan marahnya atau marah orang itu.
- Barang siapa yang banyak berzikir dengan membaca ‘Ya Raauuf’ setiap hari pada waktu siang dan malam, insyaAllah sesiapa saja yang melihat mukanya akan menaruh simpati dan bersedia bagi mereka memberikan pertolongan. Zikir ini berguna sekali bagi semua peringkat masyarakat dan golongan manusia yang mencari keredhaan Allah di muka bumi ini.

84. MAALIKUL MULK
- Barang siapa membaca ‘Ya Malaikul-Mulk’ berulang kali, insyaAllah akan mendapat penghormatan daripada orang ramai.
- Barang siapa membanyakkan berzikir dengan ‘Ya Maalikul Mulk’ pada setiap hari, siang dan malam 212 kali atau lebih, insyaAllah diberinya harta dan kekayaan dengan kurniaNya.
- Bagi yang memegang sesuatu teraju pemerintahan atau jabatan kerajaan, jika mengamalkan membaca ‘Ya Maalikul Mulk’ setiap selepas selesai sembahyang 5 waktu 212 kali atau 2120 kali tiap-tiap malam selama sebulan, insyaAllah tak seorang pun yang dapat menggugat kedudukannya itu dan tetap kedudukannya seperti biasa.

85. DZUL JALAAL WAL IKRAAM
- Barang siapa yang membaca ‘Ya Dzal-Jalaal-Wal-Ikraam’ berulang kali, insyaAllah akan menjadi kaya.
- Barang siapa membanyakkan berzikir dengan Nama ini 300 kali atau lebih, insyaAllah terhasil baginya kebesaran dan kemuliaan.
- Barang siapa berzikir dengan Nama yang dulunya seperti disebut ‘Maalikul Mulki-Dzul-Jalaal-Wal-Ikraam’ tiap-tiap hari, siang atau malam 333 kali, insyaAllah baginya memperoleh pangkat kebesaran dan kemuliaan.
- Barang siapa membanyakkan membaca ‘Ya Dzal-Jalaal-Wal-Ikraam’ 1065 kali setiap hari sebulan lamanya, insyaAllah Allah berkenan mengabulkan hajat dan doanya.

86. AL MUQSIT
- Barang siapa membanyakkan berzikir dengan Nama ini seperti dikatanya ‘Ya Muqsit’ 209 kali atau lebih, insyaAllah terpelihara ia daripada was-was syaitan di dalam ibadatnya.
- Barang siapa yang membaca Nama ini berulang kali, insyaAllah akan terlepas daripada cengkaman syaitan.
- Barang siapa yang membaca ‘Ya Muqsit’ setiap hari, insyaAllah, Allah berkenan mencurah kurnia kepada kita untuk menjadi orang paling adil, tidak akan berlaku berat sebelah atau kecurangan dalam memberikan pertimbangan dan hukuman, insyaAllah.

87. AL JAAMIK
- Barang siapa membanyakkan berzikir dengan menyebut ‘Ya Jaamik’ pada setiap hari siang atau malam 300 kali atau lebih, insyaAllah dihimpunkan antaranya dan antara segala maksudnya.
- Barang siapa kehilangan akan sesuatu, maka hendaklah ia berzikir dengan Nama ini banyak-banyak, insyaAllah dikembalikan atau digantikan yang hilang itu dengan segera.
- Barang siapa yang membaca ‘Ya Jaamik’ berulang kali, insyaAllah akan bertemu semula barang-barangnya yang telah hilang.
- Bagi sesiapa yang mempunyai anak yang pergi merantau tanpa memberitahu ibu bapanya,jika si ibu bapa itu membaca ‘Ya Jaamik’ sebanyak mungkin, insyaAllah ia akan pulang menemui semula orang tuanya berkat pertolongan Allah.

88. AL GHANI
- Barang siapa berzikir dengan dia seperti katanya ‘Ya Ghani’ atas penyakit atau bala pada badannya atau badan orang lain sebanyak 1000 kali, insyaAllah sembuh dengan segera.
- Barang siapa mengekali berzikir dengan dia tiap-tiap hari pada waktu siang atau malam sebanyak 1000 kali, insyaAllah dikayakan dia dengan kurnia Allah.
- Barang siapa yang membaca Nama ini berulang kali, insyaAllah akan mendapat kepuasan hati dan tidak akan tamak haloba.

89. AL MUGHNI
- Barang siapa yang membaca Nama ini 10 kali selama 10 kali Jumaat, insyaAllah akan beroleh rezeki yang cukup.
- Barang siapa berzikir dengan Nama ini seperti dikatanya ‘Ya Mughni’ tiap-tiap hari siang atau malam 1000 kali atau 1111 kali, insyaAllah kaya ia dan tiada kosong di tangannya selama-lamanya.
- Barang siapa berzikir dengan Nama ini 10 Jumaat tiap-tiap malam Jumaat 10 000 kali, insyaAllah zahir baginya kurnia kekayaan mengiringi hidupnya.
- Barang siapa berzikir dengan Nama ini dalam hatinya ketika hendak berjimak (bersetubuh) dengan isterinya, insyaAllah kasih isterinya kian mendalam.

90. AL MAANIK
- Barang siapa membanyakkan berzikir dengan Nama ini seperti dikatanya ‘Ya Maanik’ setiap hari siang atau malam, insyaAllah ditegahkan daripadanya tiap-tipa mudarat.
- Barang siapa berzikir dalam hatinya 161 kali, insyaAllah hilang punca yang antaranya dan antara isterinya daripada kemarahan.
- Barang siapa ditegahkan daripada menghasilkan kehendaknya, maka berzikirlah dengan Nama ini banyak-banyak pada setiap pagi dan petang, insyaAllah berhasil kehendaknya.
- Barang siapa membaca Nama ini berulang kali, insyaAllah keluarganya akan hidup bahagia.

No comments:

Post a Comment